Proizvodi

close

Prodaja originalnih auto delova

sort proizvodi
news

FILTER VAZDUHA – ZAMENA ILI ČIŠĆENJE?

Sve više vozača ima pogrešnu pretpostavku da tokom redovnog pregleda automobila ne treba instalirati nov filter vazduha već je dovoljno da ga mehanički očistite (npr. komprimovanim vazduhom).

Ovo je potpuno netačno. Čišćenje filtera vazduha ne poboljšava već pogoršava svojstva filtracije. Samo redovna zamena filtera novim može osigurati efikasno filtriranje vazduha koji ulazi direktno u komoru za sagorevanje motora.

Koji su efekti mehaničkog čišćenja filtera?

Tokom čišćenja, male čestice prljavštine prodiru u filtracioni medijum, što uzrokuje:

  • trajno oštećenje višeslojne strukture filtracionog medijuma,
  • smanjivanje filtracionih sposobnosti filtera,
  • promene otpora protoka vazduha kroz filter.

Gore navedeni efekti mogu prozrokovati da prljavština koja ulazi u komoru za sagorevanje i ošteti karike, čaure i cilindre. Popravka navedenih oštećenja višestruko prevazilazi troškove novog filtera vazduha zbog čega definitivno ne vredi rizikovati i čistiti filter. Čišćenje filtera vazduha jedino poboljšava njegov izgled.

Kad treba zameniti filter vazduha?

Filter vazduha treba zameniti nakon perioda koji je odredio proizvođač vozila. Informacije o preporučenom periodu nakon kog treba izvršiti zamenu obično se nalaze u uputstvima za upotrebu određenog vozila ili na internet stranici proizvođača. U mnogim slučajevima proizvođači vozila preporučuju zamenu filtera na svakih pređenih 15.000 kilometara ili jednom godišnje.

Ukucajte kljucnu rec i pretrazite vesti

close
logo

Filtriraj brendove

Filtriraj kategorije

Filtriraj atribute

Pronađeno je proizvoda

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %
    RSD RSD

    Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja kolačića i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.

    Prihvatam